Agri/BusinessNews

Skaapstudiegroep vier 40 jaar met spesiale kuddedag

Die Skaapstudiegroep van Agri Malmesbury het Vrydag hul 40ste kuddedag op die Malmesbury Skougronde gehou.

By dié geleentheid is verskeie rolspelers vereer en bedank vir hul bydraes oor die jare om dié dag tot een van die grotes op die streek se kalender uit te bou.
Die huidige voorsitter, John Dürr, het by die geleentheid vir een van die oudvoorsitters, Sakkie Smuts, gevra om ‘n lamp aan te steek vir die 40 jaar-vieringe.

Skaapstudiegroepvoorsitters oor die afgelope 40 jaar wat die vieringe bygewoon het, was John Dürr (huidige voorsitter), Pieter Dreyer, Wilhelm Dreyer, Klaas Stoffberg, Michiel Smuts, Gerry Damp, dr. Francois de Villiers, Sakkie Smuts, Theunis van Aarde en Lodewyk Lesch.

Die storie van die studiegroep, en later die kuddedag, begin op 21 April 1976. Toe het ‘n klompie skaapboere van Malmesbury bymekaar gekom en besluit om ’n studiegroep te stig. Die doel van die studiegroep sou wees om sake rakende die skaapvleis- en wolbedryf aan te spreek sowel as om navorsing op plaasvlak te doen en hierdie inligting aan boere in die Swartland te versprei.

Daar was destyds byna nie ‘n plaas in die Swartland waar daar nie met skape geboer is nie.
Nadat die skaapstudiegroep gestig is, is daar onder leiding van die voorsitters Eben Schellink Sr., Gerry Damp en Andries Louw vir vier jaar lank vergaderings gehou en navorsing op plaasvlak uitgevoer.

Skaapstudiegroepsekretarisse oor die afgelope 40 jaar wat die vieringe bygewoon het, was Wilhelm Relihan, Sakkie Smuts, John Dürr, Du Toit Dürr, Ewan Louw (huidige sekretaris), Wilhelm van Niekerk en Eddie Terblanche.

Hierna het daar ‘n behoefte ontstaan om op ‘n georganiseerde wyse kuddeskape van verskillende plase met mekaar te vergelyk om te kyk hoe die kuddes met betrekking tot vleis- en wolproduksie verbeter kan word.

Die bestuur het ook vir Zelda Burger, Ronel Smuts, Madelene Wessels, Zuna Koen, Elrika Lesch, Franza Louw en Mari Dürr vereer vir hul bydraes en ondersteuning.

Die destydse BKB-beampte, Okkie Bosch, stel toe voor dat daar gekyk moet word na die moontlikheid van ‘n kuddekompetisie.

Die droogte van 1978 sowel as verskeie ander redes, het egter verhoed dat die voorstel aanvanklik tot uitvoering kon kom. Die eerste Jongooikompetisie in Malmesbury en in Suid-Afrika is uiteindelik die eerste Vrydag van Augustus 1981 onder leiding van Ben Fyfer op die dorp se rugbyveld aangebied. (Malmesbury was in daardie stadium sonder enige skoufasiliteite.)

Onder die gaste wat Vrydag vereer is vir die besondere rol wat hul die afgelope 40 jaar gespeel het, was Wynand Wessels, Willem Agenbach, Tommy Moolman en Kobus Smit.

Vanaf 1983 is die kompetisie na die huidige skougronde verskuif.

Stoeterye in die gebied sluit in: Walters Broers (Merino), Lammie en Hoffie Basson (Dohne), Daniel Slabber (Dohne), Jannie du Toit (SA Vleismerino), Eben Schellink (Merino), Hoffie van Blerk (Dohne) en Johnny Forbes – Vredesig (Dormers en Suffolk), Nuweland Dormers (Ewan Louw – huidige sekretaris van die skaapstudiegroep), Erika Hanekom se Rhenosterbosrug Dormers en Riekie Craven se Zabel Dormers.

Jaco Vlok (middel) van die Boland Landbouskool is as 2022 se Stockman van die Jaar aangewys. Die Stockman-wisseltrofee is geskenk deur Wes-Kaap Lewendehawe Agentskap. Saam met Vlok, van links, is Mac Jordaan (4de, Hoërskool Porterville), Marius Smith (3de, Augsburg Landbougimnasium), Ben le Granche (2de, Boland Landbouskool), Breyton Millford (Agri Expo – beoordelaar), Joubert van der Merwe (Augsburg Landbougimnasium – beoordelaar) en Pieter Dreyer (Agri Malmesbury – organiseerder)
Sonja Philander en Lizelle Carstens van Malmesbury en Swartland Toerisme het die dag bygewoon.

Reeds van die beginjare het verskeie persone en instansies ‘n permanente rol gespeel in die totstandkoming van dié geleentheid. Onder hulle is BKB (Okkie Bosch en Kallie van der Merwe), Willem Agenbach (Logos Agvet), Kaapstad Lewendehawe Agentskap (John en Du Toit Dürr) en NWKV (A. Hugo en S. de Beer).

Landbouleerders woon lesings by in aanloop tot die Stockman-kompetisie.

Die volgende lede het as voorsitters gedien: Eben Schellink Snr, Gerry Damp, Andries Louw, Ben Fyfer, Klaas Stoffberg, Wilhelm Dreyer, Sakkie Smuts, Theunis van Aarde, Lodewyk Lesch, Michiel Smuts Jnr, Llewellyn Louw, Pieter Hamman, Mike Bester, Pieter Dreyer, dr. Francois de Villiers en John Dürr.

Johnny Forbes (naasregs) het die Kaapstad Lewendehawe Agentskap-wisseltrofee vir die Kampioen Groep Slaglammers ontvang. Saam met hom is Steyn Kotze (Reserwe Kampioen), Erica Hanekom (3de) en Nols Hanekom van Meadow.
Erica Hanekom (naasregs) het met haar Kampioenlamkarkas die Vleissentraal-wisseltrofee ontvang. Saam met haar is Johnny Forbes (3de), Steyn Kotze (Reserwe Kampioenlamkarkas) en Nols Hanekom (Meadow).
Wenners in die Dormerkompetisie: Hofmeyer van Blerk (3de) , Wilhelm Relihan (wenner), Nols Hanekom (Meadow) en Erika Hanekom (namens Wenners in die Dormerkompetisie: Hofmeyer van Blerk (3de) , Wilhelm Relihan (wenner), Nols Hanekom (Meadow) en Erika Hanekom (namens Stephan Basson in die tweede plek)
Wenners in die SA Vleismerinokompetisie: Jopie de Kock (2de), Nols Hanekom (van Meadow) en Michiel Smuts met die SAV Telersgenootskap wisseltrofee (1ste asook beste wol en beste bouvorm).
Wenners in die Dohne Merinokompetisie: Hofmeyer van Blerk (3de), Paul Truter (2de) en Johan Smuts met die Dohne Telersgenootskap en BKB-wisseltrofeë (1ste asook beste wol en beste bouvorm) en Nols Hanekom (Meadow).
Wenners in die Merinokompetisie: Albertus Herholdt (3de), Stevie Hamman (2de asook beste GDT), Juan Louw met die Callie van der Merwe-wisseltrofee asook die Merino Telersgenootskap en BKB-wisseltrofeë (1ste asook beste jongooi), Wilhelm van Niekerk (BKB) en Nols Hanekom (Meadow).
Paul Truter (middel) het die Rumevite/Kaapstad Lewendehawe Agentskap-wisseltrofee ontvang vir die kudde met die beste vordering teenoor die vorige jaar, onder al die deelnemers aan die kuddedag. By hom is Wynand Wessels (voorheen van Rumevite) en Du Toit Dürr van Wes-Kaap Lewendehawe Agentskap.
Die wenkarkas van Erika Hanekom is op die veiling vir ‘n bedrag van R4000 deur Johnny Forbes gekoop.
Die geleentheid is geopen deur ds. George Prinsloo. Hier kyk hy toe hoe Sakkie Smuts die olielamp aansteek.
Die Skaapstudiegroep het in samewerking met dié courant ‘n glans gedenkblad uitgegee om die 40 jaar te gedenk. Daar is ook spesiale wynetikette gemaak vir geskenke. Die wyn is geborg deur Swartland Wynkelder.

Leave a Reply

error: Content is protected !!