CommunityFEATURED

VSA skenk vir Diepkloof-bewaring

image_pdfimage_print

Die Amerikaanse konsulaat het pas ‘n skenking van $32 606 (meer as R450 000) aangekondig om die Diepkloof Rotsskuiling bo die Verlorenvlei as unieke argeologiese terrein en deel van die Wieg van Menslike Kultuur toerismeroete, te bewaar, te beskerm en te dokumenteer.
Dié grotte, sowat 17km vanaf die kus by Elandsbaai, is ‘n provinsiale erfenisterrein.


Die Diepkloofterrein bestaan uit twee grotte waar navorsers bewyse van menslike besetting vir bykans 85 000 jaar ontdek het, en wat glo die vroegste gebruik van simboliek deur vroeë mense verteenwoordig.
Die premier van die Wes-Kaap, Alan Winde, het met die oorhandiging gesê: “Dit is natuurlik waar die moderne mens begin het. Daar is die wieg van die mensdom, maar beweeg dan twee tot driehonderd duisend jaar aan en hierdie argeologiese opgrawings begin wys hoe mense die see ook gebruik het vir kos. Sodoende het hulle omegas ingeneem en breinontwikkeling het voortgespruit. Ons sien dan ook die gereedskap wat ontwikkel word, die taal en die rotstekeninge. Ook die volstruiseiers vir waterberging.
“Dit is baie opwindend vir my. Dit gaan oor die wêreld. Oor die mense se oorsprong. Hierdie opgrawings gebeur reg oor die wêreld en ons hier aan die suidpunt van Afrika glo dit is die belangrikste plek en dat dit is waar als begin het.”

Die Konsul-generaal van die VSA in Kaapstad, Virginia Blaser, het die skenking uit die Amerikaanse ambassadeursfonds vir kulturele bewaring vir die bewaring van Diepkloof-rotsskuiling aantgekondig.
“Dit is ‘n voorreg om dit in vennootskap te doen.
“Dit gaan nie net oor die ekonomiese ontwikkeling wat dit nas hierdie deel van die Wes-Kaap bring nie.
“Dit gaan meer oor die samewerking om die geskiedenis bewaar.
“Ons trots is om te belê in die bewaring van hierdie belangrike deel van ons gedeelde menslike geskiedenis. Soos dit 100,000 jaar gelede was, bly die Wes-Kaap vandag ‘n bakermat vir menslike innovering en nywerhede wat die hele wêreld beïnvloed. Die Verenigde State is daartoe verbind om hierdie geskiedenis te bewaar en in die toekoms van Suid-Afrika te belê.”
Sy het Diepkloof as ‘n baie spesiale plek beskryf.


Winde het haar bedank en bygevoeg dat die skenking “ons in staat te stel om die storie te verkoop – om die verhaal uit te beeld.”
Hier is van die vroegste getuienis gevind vir die menslike gebruik van simbole, in die vorm van patrone wat op volstruiseierdop wat vir waterberging gebruik is gegraveer is. Dit dateer ongeveer 60,000 jaar gelede.


Die simboliese patrone bestaan uit lyne wat reghoekig of skuins hoeke gekruis word deur uit te broei. Daar is voorgestel dat die vroeë mens deur die herhaling van hierdie motief iets probeer kommunikeer. Miskien het hulle probeer om die identiteit van die individu of die groep uit te druk.
In 2015 het die Suid-Afrikaanse regering ‘n voorstel ingedien (Die opkoms van moderne mense: die Pleistoseen-besettingsterreine van Suid-Afrika) om die grotte by die lys van Wêrelderfenisgebiede te voeg, en dit is op die UNESCO-lys van tentatiewe terreine geplaas as ‘n reeksbenoeming saam met Blombos Cave, Pinnacle Point, Klasies Riviergrotte, Sibudu-grot en Grensgrot.


Daar is tans geen vergelykbare terreine op die Wêrelderfenislys nie.
Erfenis Wes-Kaap is gekies om die toekenning te ontvang na ‘n wêreldwye kompetisie vir fondse wat deur Amerikaanse ambassades in meer as 100 lande aangebied word ter ondersteuning van die bewaring van kulturele terreine, kulturele voorwerpe en vorme van tradisionele kulturele uitdrukking.
Mxolisi Dlamuka, uitvoerende hoof van Erfenis Wes-Kaap, het gesê: “Ons sien uit na die implementering van hierdie plan om te verseker dat Diepkloof Rotsskuiling beskerm word en onder die wêrelderfenisstandaarde bewaar word, sodat al ons burgers die geleentheid het om hierdie terrein en sy uitstekende kulturele waarde te geniet.”
Die Wes-Kaapse minister van kultuursake en sport, Anroux Marais, het gesê toerisme is baie belangrik vir die ekonomie en die steun van die Amerikaanse konsul verwelkom. “As die toonaangewende openbare erfenishulpbronbestuur in Suid-Afrika, dra Erfenis Wes-Kaap steeds effektief by tot die identifisering, beskerming en bewaring van die ryk en diverse erfenishulpbronne in die provinsie.””
Tim Harris, uitvoerende hoof van Wesgro, voeg by: “Hierdie toekenning sal ‘n groot bydrae lewer tot die bewaring van die bewyse dat die ontwikkeling van moderne menslike gedrag in die Wes-Kaap begin het en die streek as bestemming help posisioneer as die wieg van menslike kultuur.
“Dit is belangrik omdat ons probeer om ons provinsie aan die wêreld te bemark as ‘n plek met ‘n ryk kultuur en erfenis, en selfs meer binnelandse en buitelandse toeriste te lok.”

Premier alan Winde in gesprek met die konsul-generaal Virginia Blaser


*Suid Afrika het reeds 10 Wêreld-erfenisgebiede: Barberton Makhonjwa Mountains (2018), Cape Floral Region (2004), Fossil Hominid Sites (1999), iSimangaliso Wetland Park (1999), Maloti Drakensberg (2000), Mapungubwe (2003), Richtersveld (2007), Robben Island (1999), Vredefort Dome (2005) en ǂKhomani Cultural Landscape (2017).

Leave a Reply

error: Content is protected !!