CommunityEntertainmentLatest

Riebeek kry feesnaweek propvol digkuns

In die woorde van Herman (Donker) Jonker by die onlangse maandelikse woordkunsbyeenkoms (Poetry Jam) op Riebeek-Kasteel gaan dit goed met die digkuns, ook dié in Afrikaans.
Met die skep van ‘n verhoog vir poësie tydens Covid19, het dié kunsvorm ‘n reuse-hupstoot in die Swartland gekry en gaan dit van krag tot krag onder die vaandel van die For Life Centre.

Ná toekennings, werkwinkels en samewerking met die Sentrum vir Skeppende Kunste aan die Universiteit van KZN, kry die Riebeekvallei nou in die nuwe jaar ‘n volwaardige digtersfees.
Poets’ Rally van 1 tot 3 Maart word aangebied deur For Life Centre en beloof om ‘n ervaring te wees wat die “diversiteit van taal op nuwe maniere vier, die krag van uitdrukking aansteek en gemeenskappe verenig deur die kuns van poësie”.
‘n Konsert van musiek en poësie, poësie-werkwinkels, kinderpoësie-werkwinkels, ‘n toneelstuk, oop-mikrofoonsessies (wat darem ‘n bietjie gefasiliteer sal word) en straatmusikante (“buskers”).
Poets’ Rally sal saamval met die maandelikse mark op die dorpsplein en ook meedoen aan die nou reeds gewilde jaarlikse Mardi Gras met ‘n partytjie ná afloop van die Mardi Gras-optog.

Die volledige program sal vroeg in die nuwe jaar gefinaliseer word, maar feesbestuurder, Shawn Hewitt, sê top-digters soos die bekroonde Jacques Coetzee en Sindisiwe Busuku het reeds hul deelname bevestig.
Hy sê die gemeenskap en besoekers kan ook uitsien na A Midsummer Night’s Dream onder leiding van die ervare Dorothy Ann Gould van Johannesburg Awakening Minds.Gould is een van Suid-Afrika se mees gerespekteerde deurwinterde aktrises met tientalle toekennings vir beste aktrise plaaslik sowel as internasionaal.
Poets’ Rally is moontlik gemaak met ‘n geldelike toekenning van die Wes-Kaapse regering se departement van kultuursake en sport wat deur die Stand-stigting gekanaliseer word.
Met die kern van die fees wat by ‘n verskeidenheid lokale en punte in en om die dorpsplein en Short Street op Riebeek-Kasteel sal plaasvind, kan inwoners en besoekers hul tande slyp vir talle top-digters van elders asook uitstekende en ontwikkelende plaaslike talent.

Feesdirekteur Mark Graham-Wilson van die For Life Centre verduidelik dat die fees ten doel het om digters, kunstenaars en besoekers van alle vlakke van die samelewing bymekaar te bring om die krag van poësie en die diepgaande emosies wat dit kan ontlok, op te vang.
“Deur lewendige optredes, interaktiewe werkswinkels en boeiende besprekings poog ons om die diverse spektrum van poësie se temas, style en stemme ten toon te stel. Deur dit te doen, hoop ons om die wanopvatting dat poësie eksklusief en ontoeganklik is, af te breek en die universele aantrekkingskrag en relevansie daarvan te openbaar.”

“Poësie het die buitengewone vermoë om ons te verenig, grense te oorskry en stem te gee aan ons gedeelde drome. Dit is oor die laaste drie jaar opnuut hier in die Riebeekvallei bewys deur die vestiging en ontwikkeling van die Poetry Jam-inisiatief wat ‘n instelling geword het,” voeg hy by.
“Ons glo daar is ‘n groeiende belangstelling internasionaal in poësie in al sy vorme en dat dit tyd is dat die Wes-Kaap sy eie fees aanbied wat gebou is rondom fassinerende en innoverende aanbiedings van die werk van skrywers wie se stemme ‘n platform vereis.”
“Die kern van ons fees lê in die oortuiging dat elke stem verdien om gehoor te word. Ons verwelkom digters wat wissel van ervare professionele persone tot gretige beginners, wat ‘n mengsel van perspektiewe skep. Hierdie inklusiwiteit bevorder ‘n omgewing van gedeelde leer en wedersydse respek, waar gevestigde digters opkomende talente kan mentor en beginners kan inspirasie vind by gesoute stemme.”

“Deur die fees se vaardigheidsoordrag- en ontwikkelingsprogramme poog ons om plaaslike skrywers en kunstenaars op te hef.
“Maar Poets’ Rally gaan nie net oor woorde, verse en rympies nie. Dit sal ook ‘n ekonomiese inspuiting vir die streek wees.
“Die fees sal besoekers van regoor die provinsie en selfs verder lok en só toerisme bevorder en plaaslike besighede ondersteun met die potensiaal om ons gemeenskap se lewensbestaan te versterk.
“Poësie is nie gebonde aan tradisie nie. Dit is ‘n steeds ontwikkelende kunsvorm. Die fees poog om innovering te omhels en die maniere waarop poësie gedeel kan word te herverbeeld deur uitdagende konvensionele grense en gehore op ongekende maniere te boei,” sê Graham-Wilson.

Leave a Reply

error: Content is protected !!